Wycierając piec centralnego ogrzewania mamy do wyboru dwa, główne rozwiązania. Pierwszym jest piec zasypowy, drugim piec z podajnikiem. Oba rodzaje posiadają swoje wady i zalety.
Piec zasypowy jest tańszy i można w nim spalać różne rodzaje opału. Jego największą wadą jest natomiast fakt, iż wymaga ręcznej obsługi, nawet co kilkanaście godzin.
Piece co z podajnikiem są stosunkowo nowym produktem na rynku, ale cieszą się już ogromna popularnością. Wszystko dlatego, że są wydajne w eksploatacji i działają niemalże automatycznie. Rola domowników sprowadza się jedynie do dostarczenia zapasu opału do podajnika – robi się to raz na kilka, nawet kilkanaście dni oraz ustawieniu odpowiednich parametrów jego działania. Domownicy zobowiązani są również do wybierania popiołu jednak praca pieca jest na tyle czysta, że nie jest trudne i uciążliwe zadanie.
Okazuje się, że chociaż piece z podajnikami są stosunkowo droższe od tych zasypowych to ze względu na dużo większy komfort ich użytkowania, wybierane są znacznie częściej. Ponadto, ze względu na ich doskonałe działanie, generowane ciepło nie jest marnowane a więc koszty tejże inwestycji mogą zwrócić się już w ciągu kilku kolejnych lat użytkowania. Warto również pamiętać, że piece z podajnikami ulegają rzadko kiedy awariom a i ich konserwacja nie zalicza się do najbardziej wymagających.