Ile razy zapomniałeś o pożywnym śniadaniu? Czy Twoja kolacja jest zawsze lekkostrawna i pełna wystarczającej ilości wartości odżywczych? Jesteśmy pewni, że nie. Dobrą opcją dla osób, które chciałyby zadbać o zbilansowaną dietę, ale nie zawsze starcza im czasu na przygotowanie odpowiedniego posiłku jest catering dietetyczny.
To usługa, dzięki której pod drzwi naszego mieszkania czy biura zostanie dostarczonych 5 posiłków, każdego dnia tygodnia. Wystarczy o odpowiedniej porze je podgrzać i po prostu zjeść. Nie tracimy czasu na zakupy ani na stanie przy garnkach. Możemy być też pewni, że dieta, którą właśnie stosujemy jest dla nas optymalna. No właśnie, ale czy na pewno możemy bezgranicznie ufać firmom, które oferują catering dietetyczny? Skąd mamy pewność, że produkty są świeże i naprawdę pełnowartościowe? Usłudze, która jest już w Polsce niezwykle popularna przyjrzał się profesjonalny dietetyk. Przeczytajcie, co ma w tym temacie do powiedzenia.
Zalety cateringu dietetycznego
Dietetyk zauważa, że taka forma prowadzenia diety ma szereg atutów. Oczywiście, ma też swoje minusy natomiast najpierw skupmy się może na tych pozytywnych aspektach. W firmach, które oferują usługę cateringu dietetycznego pracują profesjonalni dietetycy. Dzięki temu klient ma pewność, że dieta, która została mu zaproponowana jest odpowiednio zbilansowana, posiada właściwą kaloryczność a każdy posiłek dostarcza odpowiednie wartości odżywcze.
Co więcej, dzięki gotowym posiłkom, nie tylko jemy o regularnych porach, ale nie tracimy również czasu. Wystarczy poświęcić jakieś dwie minuty na podgrzanie obiadu i po prostu go zjeść. Ważny jest także fakt, iż każdy posiłek dnia to dobra porcja. Jedzenie nie jest więc marnowane. Można wybrać różne rodzaje diet a najlepsze firmy cateringowe udostępniają nawet darmowe konsultacje. Lecz najlepszym sposobem na określenie zalecanej diety jest porada dietetyczna jaką może wykonać dietetyk w Warszawie.
Nie zapominajmy również o tym, że codzienne menu jest urozmaicone a potrawy zaskakują wyjątkową estetyką podania i smakiem. Niektóre z nich są naprawdę trudne do samodzielnego przygotowania. Nieraz zawierają też składniki trudnodostępne lub drogie, których nie opłaca się po prostu kupować, by przygotować jeden posiłek.
Wady cateringu dietetycznego
No dobrze. Zalet jest wiele, ale czy specjalista dostrzega też jakieś wady takiego sposobu dostarczania pożywienia?
Warto zwrócić uwagę, że klient rzeczywiście nie ma wpływu na to, co zostanie zapakowane do pudełka. Aby jednak mieć pewność spożywania dań przyrządzonych tylko z dobrej jakości produktów, należy dokładnie sprawdzić firmę cateringową i wybrać raczej tą dobrze znaną, która posiada pozytywne opinie.
Niektórym może wydawać się również, że catering dietetyczny to opcja droga. Ceny są różne – wahają się od 30 złotych do nawet 100 złotych za całodzienne wyżywienie. Owszem może wydawać się to dużo, ale weźmy pod uwagę, że nie musimy już wydawać na zakupy. Poza tym, przypomnij sobie, ile kosztuje Cię lunch w pracy i szybkie śniadanie jedzone w przybiurowej kawiarni? Jeśli podliczymy pieniądze okaże się, że wydatki na jedzenie kupowane samodzielnie są podobne. Do tego dolicz jeszcze opłaty za media niezbędne do ich przygotowania. Wyceń także swój czas, który musisz poświęcić na gotowanie.