Dieta low FODMAP to specyficzny rodzaj żywienia, który zakłada eliminację niektórych produktów. Jest ona stosowana w przypadku dolegliwości jelitowych, a w szczególności w zespole jelita nadwrażliwego (IBS) jak i przeroście bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO). Jednak niekiedy zastosowanie tej diety nie skutkuje poprawą samopoczucia.
Dieta low FODMAP
Dieta low FODMAP zakłada eliminację lub znaczne ograniczenie produktów zawierających fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. W związku z tym eliminuje się przede wszystkim miód, kiszonki, pszenicę, laktozę, rośliny strączkowe. Dietę dzieli się na trzy etapy:
- I etap- Eliminacja/ ograniczenie produktów zawierających dużą ilość FODMAP i zastąpienie ich produktami o małej zawartości FODMAP. W tym celu można wykorzystywać tabele zwierające produkty o dużej i małej zawartości FODMAP lub korzystać ze specjalnie stworzonej aplikacji. Etap eliminacji nie powinien trwać dłużej niż 6 tygodni.
- II etap- Ponowne wprowadzenie produktów zawierających większą ilość FODMAP. Produkty wcześniej eliminowane/ograniczane należy wprowadzać/ zwiększać stopniowo i pojedynczo. Najlepiej jeden produkt przez 3 dni.
- III etap- Stosowanie indywidualnej diety, która będzie zawierać tolerowane produkty.
Ten sposób żywienia jest bardzo restrykcyjny, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem, który wytłumaczy jak odpowiednio skomponować posiłki, aby nie dopuścić do niedoborów żywieniowych.
Dla kogo dieta low FODMAP?
Dieta low FODMAP skierowana jest dla osób z problemami jelitowymi, a w szczególności dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) oraz z zespołem przerostu bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO). IBS i SIBO charakteryzują się podobnymi objawami, tzn. wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu, biegunki lub zaparcia. Jednak nie zawsze zastosowanie tej diety pomaga w wyciszeniu tych dolegliowości, dlaczego? Ponieważ tolerancja FODMAP zależna jest w pewny stopniu od mikrobioty jelit, a dokładnie rzecz ujmując od zwartości bakterii prebiotycznych, rozkładających błonnik pokarmowy. W związku z tym przed zastosowaniem diety low FODMAP warto wykonać badanie mikrobioty jelit, które wskaże słuszność zastosowania jej.
Badanie mikrobioty jelit
Instytut Mikroekologii to placówka medyczna zajmująca się m. in. wykonywaniem badań mikrobioty jelit. Najnowsze badanie mikrobioty jelit- KyberBiom sprawdza skład mikrobioty, w tym grzyby pleśniowe i drożdżopodobne, bakterie ochronne, immunomodulujące, proteolityczne, odżywiające nabłonek jelitowy, neuroaktywne, a także prebiotyczne. KyberBiom ze względu na całościową opiekę uważane jest za najczulsze badanie mikrobioty jelit. Oprócz oznaczeń składu mikrobioty w wyniku pacjent otrzymuje propozycję celowanej probiotykoterapii, jak również zalecenia żywieniowe związane z typem FODMAP. Typ FODMAP pomaga ustalić, czy zastosowanie diety low FODMAP o niskiej zawartości węglowodanów fermentujących może złagodzić występujące dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak: wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, przelewanie.